Τότε Μέτερνιχ, τώρα Μέρκελ – Τότε κοτζαμπάσηδες, τώρα εφοπλιστές και τραπεζίτες

25η Μαρτίου - 2

Την ιστορία τη γράφουν οι εξεγερμένοι, όχι οι ρουφιάνοι και οι προσκυνημένοι

Πέρασαν 193 χρόνια από την έναρξη της μεγάλης επανάστασης του σκλαβωμένου λαού μας – της μεγαλύτερης του 19ου αιώνα – απέναντι στον οθωμανό δυνάστη, ο ξεσηκωμός των επί 400 χρόνια ραγιάδων απέναντι στους ισχυρούς της γης, το σουλτάνο και την αντιδραστική Ιερά Συμμαχία της ευρωπαϊκής απολυταρχίας, πρόγονο της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, η υπέρτατη άνιση ένοπλη πάλη, η απόλυτη θυσία, ο παλλαϊκός αγώνας, το ανολοκλήρωτο 1821.

Τα μηνύματα και οι αγωνιστικές  παρακαταθήκες στέκουν ανυπέρβλητες 2 αιώνες μετά. Στην αρχή λίγοι πίστεψαν στον αγώνα και τη νίκη. Βολεμένοι, κάθε λογής εφοπλιστές, κοτζαμπάσηδες, φαναριώτες, μητροπολίτες, «συνέστηναν» υπομονή και ελπίδες για το απώτατο μέλλον προσμένοντας αποκλειστικά την ξένη παρέμβαση αφού οι συνθήκες κατ’ αυτούς ήταν πάντα «ανώριμες».

Η Φιλική Εταιρεία όμως από το 1814 που ιδρύθηκε, γιγαντώθηκε σιγά σιγά έγινε η πιο μαζική επαναστατική οργάνωση της Ευρώπης μαζί με τους Ιταλούς Καρμπονάρους, ενέπνευσε όλες τις ζωντανές δυνάμεις του ελληνισμού, συσπείρωσε στον αγώνα χιλιάδες αγωνιστές, απλούς ναύτες, αγρότες, κατατρεγμένους, την παλιά κλεφτουριά  και έκανε το απρόβλεπτο, ένοπλη λαϊκή επανάσταση ενάντια στην κραταιά Οθωμανική αυτοκρατορία, κόντρα σε κάθε πρόβλεψη, χρονική συγκυρία  ή ελπίδα για νίκη, φωνάζοντας σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς ότι το υπέρτατο καθήκον όλων είναι η εξέγερση ενάντια στην αφόρητη τυραννία, το «ελευθερία ή θάνατος».

Οι ξένες δυνάμεις εχθρικές στην αρχή προσπάθησαν με κόμματα και δήθεν «φιλέλληνες» πράκτορες να ποδηγετήσουν τον αγώνα, να ελέγξουν τα απελευθερωτικά του χαρακτηριστικά και το κοινωνικό του μήνυμα. Η Αγγλία έστησε το αγγλικό κόμμα έδεσε με τα ληστρικά δάνεια το αύριο του αγώνα, προκάλεσε 2 εμφυλίους και έφερε την επανάσταση στα πρόθυρα της καταστροφής ιδίως μετά την επέμβαση του Ιμπραήμ. Οι Κωλέττηδες και οι Μαυροκορδάτοι μαζί με τους πλοιοκτήτες Κουντουριώτηδες και τα μεγάλα τζάκια της εποχής σε Μωριά και Ρούμελη, τρόμαξαν από τον άνεμο της κοινωνικής αλλαγής που έφερνε η ένοπλη επανάσταση και αντέδρασαν βίαια. Δολοφόνησαν λαϊκούς «επικίνδυνους» αγωνιστές όπως ο Αντώνης Οικονόμου και ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, φυλάκισαν τους ανυπόταχτους όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Σήμερα το αντιδραστικό τέρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται για άλλη μια φορά, όπως τότε η Ιερά Συμμαχία, να επιβάλλει μια άλλου τύπου τυρρανία, οικονομική και πολιτική, καταλύοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς και κάθε έννοια ανεξαρτησίας. Για άλλη μια φορά η ντόπια μεγαλοαστική τάξη συντάσσεται με τους οικονομικούς εισβολείς ενώ το ακροδεξιο-ναζιστικό κομμάτι του συστήματος πλειοδοτεί δήθεν σε πατριδοκαπηλεία αποκρύπτοντας το πρόσφατο δοσιλογικό του παρελθόν.

Απέναντι στα νέα δεδομένα η μαχόμενη αντικαπιταλιστική αριστερά ερμηνεύοντας τα μηνύματα των καιρών, τιμά τους ηρωικούς αγωνιστές της μεγάλης επανάστασης του 1821, πιστεύει στο όραμα ενός άλλου κόσμου και στέκεται πρωτοπόρα στους σύγχρονους αγώνες για λαϊκή κυριαρχία, δημοκρατία και ανεξαρτησία προτάσσοντας τα ζητήματα της καταγγελίας του μνημονίου, των δανειακών συμβάσεων, της μονομερούς άρνησης πληρωμής του χρέους, της αποδέσμευσης από το ευρώ και την ΕΕ, την εθνικοποίηση των τραπεζών και την υπαγωγή των πλουτοπαραγωγικών μας πηγών υπό δημόσιο και εργατικό έλεγχο.

Advertisements

About ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Περιφερειακή Παράταξη της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s