Η Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα συμμετείχε μέσω του Υπ. Περιφερειάρχη Βασίλη Ζούμπου στην εκδήλωση του Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, το Σάββατο 26 Απριλίου στη Λαμία

Οικονομικό Επιμελητήριο - 2

 

Οικονομικό Επιμελητήριο - 1

Η Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα συμμετείχε το Σάββατο 26 Απριλίου 2014 στη Λαμία, μέσω του Υποψήφιου Περιφερειάρχη Βασίλη Ζούμπου, στην εκδήλωση του Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου με θέμα “Το όραμα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας την επόμενη περίοδο διακυβέρνησης 2014-2019″.

Παρακάτω η εισήγηση του Υπ. Περιφερειάρχη της Αριστερής Παρέμβασης στη Στερεά Ελλάδα, Βασίλη Ζούμπου:

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα.

Ευχαριστούμε τους διοργανωτές για την πρόσκληση.

Η Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα είναι μέρος μιας πανελλαδικής προσπάθειας της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, καθώς παρόμοια σχήματα, με κεντρικό κορμό τους συντρόφους και αγωνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε συνεργασία με ανένταχτους αριστερούς, έντιμους αριστερούς συνδικαλιστές και πρωτοπόρα κομμάτια των κινημάτων αντίστασης που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια σε όλη τη χώρα, από το κίνημα ενάντια στα διόδια μέχρι το κίνημα ενάντια στα χαράτσια της ΔΕΗ, κατεβαίνουν σε 12 καλλικρατικές περιφέρειες και σε 30 δήμους σε όλη τη χώρα.

Διανύουμε τον έβδομο χρόνο μιας παγκόσμιας δομικής καπιταλιστικής κρίσης, οι πραγματικές αιτίες της οποίας είναι η υπερσυσσώρευση κεφαλαίων και η πτώση του ποσοστού κέρδους. Διανύουμε και τον τέταρτο χρόνο από την επιβολή του πρώτου μνημονίου. Μέσα σε αυτό το διάστημα, δεν υπάρχει πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου που να μην έχει ρημάξει από τη μνημονιακή καταστροφή.

Οι άνεργοι ξεπερνούν το ενάμισι εκατομμύριο, οι επισφαλώς εργαζόμενοι αριθμούν εκατοντάδες χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζούνε με τον κατώτατο μισθό των 480 ευρώ το μήνα, 3 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας είναι ανασφάλιστοι και δεν έχουν κανένα δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τρεισήμισι εκατομμύρια συνάνθρωποί μας ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, 120 χιλιάδες νέοι άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία 4 χρόνια αναζητώντας μια δουλειά στα σκλαβοπάζαρα του εξωτερικού, η επίσημη ανεργία είναι στο 28% και η ανεργία των νέων μέχρι 25 ετών φτάνει το 60%, και τουλάχιστον 5 χιλιάδες συνάνθρωποί μας έχουν αυτοκτονήσει.

Τα τελυταία 4 χρόνια, ως αποτέλεσμα των πολιτικών των μνημονίων η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 23%, κοντά στο ¼ της οικονομικ΄ςη δραστηριότητας έχει σβηστεί από τον χάρτη. Το Δημόσιο χρέος και το έλλειμμα είναι  υψηλότερα από το 2010, όταν μας έλεγαν, πώς είτε θα μπούμε σε μνημόνιο, είτε θα χρεωκοπήσουμε.

Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς θεωρούμε πως είναι τουλάχιστον άστοχο, άκαιρο και υποκριτικό να επικεντρωθεί η συζήτηση για τις περιφερειακές εκλογές και τις προοπτικές ανάπτυξης της Στερεάς Ελλάδας σε μια συζήτηση στενά αυτοδιοικητική, σε μια συζήτηση διαχειριστική. Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς θεωρούμε πως η συζήτηση για τις προοπτικές της Στερεάς Ελλάδας την επόμενη πενταετία καθώς και η μάχη των επερχόμενων εκλογών είναι μια κεντρική πολιτική μάχη.

Οι μνημονιακοί υποψήφιοι θέλουν να κάνουν το λαό να ξεχάσει πως είναι τα δικά τους κόμματα και οι δικές τους πολιτικές, που έφεραν το λαό σε αυτή την τραγική κατάσταση. Προσπαθούν να κάνουν το λαό να ξεχάσει ότι αυτοί είναι υπεύθυνοι για την τραγωδία που ζει ο λαός μας, ότι αυτοί ευθύνονται και για τη συσσώρευση του τοκογλυφικού δημόσιου χρέους πριν την επιβολή του πρώτου μνημονίου αλλά και για την κρίση συνολικά. Μέσα σε όλα αυτά, προσπαθούν να πείσουν το λαό της Στερεάς για το ποιός είναι πιο ικανός διαχειριστής της μνημονιακής εξαθλίωση που οι ίδιοι επέβαλλαν.

Το μνημόνιο και η οικονομική κρίση δεν είναι φυσικές καταστροφές όπως αυτοί ισχυρίζονται. Δεν είναι φυσικές καταστροφές που μας έπληξαν χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Είναι αποτέλεσμα συνειδητών πολιτικών επιλογών της ελληνικής αστικής τάξης και του πολιτικού της προσωπικού, σε στενή συνεργασία με το μεγάλο κεφάλαιο της Γερμανίας και των δορυφόρων της στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Μιλώντας για την Ανάπτυξη, το πρώτο ερώτημα που εμείς θέτουμε είναι: Ανάπτυξη από ποιόν και για ποιόν; Δηλαδή ποιος ωφελείται; ωφελείται ο λαός ή το κεφάλαιο και τα μεγάλα συμφέροντα; Διότι δεν υπήρξε ποτέ και δεν υπάρχει ουδέτερη, αταξική ανάπτυξη.

Για εμάς η ανάπτυξη, η έννοια δηλαδή ότι μια οικονομία μπορεί να διογκώνεται αενάως, είναι ένα κατασκευασμένο καπιταλιστικό ιδεολόγημα. Δεν έχει ποτέ υπάρξει και ούτε ποτέ πρόκειται να υπάρξει. Ο καπιταλισμός περιοδικά φτάνει σε σημεία όπου υπάρχει υπερσυσσώρευση κεφαλαίων και χρειάζεται να καταστρέψει παραγωγικές δυνάμεις, μέσω πολέμων ή παγκόσμιων οικονομικών υφέσεων, για να μπορέσει να ξαναρχίσει από ένα κατώτερο σημείο την παραγωγή κέρδους. Άλλωστε οι καπιταλιστικοί δείκτες της οικονομίας δεν μετράνε την ευημερία του λαού. Μετρούν την διόγκωση της οικονομίας. Δεν μετρούν τη διανομή του πλούτου, που είναι ο κυριότερος δείκτης ευημερίας για ένα λαό.

Μιλώντας για τις προοπτικές ανάπτυξης της Στερεάς Ελλάδας, δεν μπορούμε παρά να μιλήσουμε για τις προοπτικές ανάπτυξης ολόκληρης της χώρας. Διότι είναι τελείως ανεδαφικό να ισχυρίζεται κανείς ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τη Στερεά Ελλάδα σαν να ήταν αυτή μέσα σε μια γυάλα, και ότι θα μπορέσει κανείς να βγάλει τη Στερεά Ελλάδα από την ύφεση και την τερατώδη ανεργία, ενώ η μνημονιακή καταστροφή θα συνεχίζεται σε όλη τη χώρα.

Εμείς θεωρούμε πως καμία φιλολαϊκή και φιλεργατική αλλαγή δεν μπορεί να συμβεί εάν ο ελληνικός λαός δεν συγκρουστεί μετωπικά με τη σύγχρονη Ιερά Συμμαχία, με το αντιδραστικό τερατούργημα που λέγεται ΕΕ και Ευρωζώνη,

Τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων αποκαλύφθηκε πιο καθαρά από ποτέ ο καταστροφικός για το λαό ρόλος της ΕΕ. Η τρόικα αποτελείται από τρία μέρη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Δηλαδή τα 2/3 της τρόικα είναι η Ε.Ε. Όποιος διατείνεται πως παλεύει για την ακύρωση των μνημονίων, λέγοντας πως δεν χρειάζεται να συγκρουστούμε μετωπικά με τα 2/3 της τρόικας, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ένωση, ή είναι πολιτικά αφελής ή ψεύδεται συνειδητά.

• Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν είναι και θα είναι μηχανισμός του κεφαλαίου και των πολυεθνικών με στόχο την στυγνή εκμετάλλευση των εργαζόμενων στην Ευρώπη. Όλα τα μέτρα υπερεκμετάλλευσης της εργασίας (μείωση μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, «ελαστασφάλεια» κ.λπ.) ξεκινάνε από τους κανονισμούς της.

• Το ευρώ, το «κοινό νόμισμα» και οι συνθήκες που το συνοδεύουν (Μάαστριχτ, Οικονομική Νομισματική Ένωση κ.λ.π.) είναι όπλο για την επιβολή των πιο αντιδραστικών μέτρων. Συνέβαλε αποφασιστικά στο βάθεμα και στην εξάπλωση της οικονομικής κρίσης. Δεν είναι «εγγύηση σταθερότητας» αλλά παράγοντας εξάπλωσης της κρίσης, της φτώχιας και της εξαθλίωσης.

• Μέσα στην ΕΕ προωθείται με συστηματικό τρόπο, με όπλο τις οδηγίες και τις αποφάσεις της, από τα μεγάλα ντόπια και ξένα πολυεθνικά συμφέροντα, η καταστροφή ολόκληρων κλάδων παραγωγής, η αναδιάρθρωσή άλλων και η συγκέντρωσή τους στα χέρια των ισχυρών του πλούτου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η αγροτική παραγωγή (ποσοστώσεις, νέα ΚΑΠ), η κτηνοτροφία (όπως για παράδειγμα η πρόσφατη απόφαση για το γάλα), τα ναυπηγεία, την ΛΑΡΚΟ, την ΔΕΗ, τα φαρμακεία κλπ.

• Η ΕΕ καταργεί κάθε έννοια δημοκρατίας, και λαϊκής κυριαρχίας. Όλες οι αποφάσεις παίρνονται από τους τραπεζίτες και τις πολυεθνικές, με σκληρή επιτροπεία για όλες τις χώρες.

• Η ΕΕ προωθεί και ενισχύει αποφασιστικά τον ρόλο των ηγεμονικών ιμπεριαλιστικών χωρών και του κεφαλαίου τους, και σε πρώτη γραμμή της Γερμανίας, βαθαίνοντας την ανισοτιμία και τους ανταγωνισμούς. Με την «Κοινή Εξωτερική Πολιτική» προωθούνται ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις όπως πρόσφατα στην Κεντρική Αφρική.

• Η ΕΕ καταστρέφει την φύση και το περιβάλλον. Με το άνοιγμα των αγορών προωθεί τα μεταλλαγμένα, τον έλεγχο των πολυεθνικών τροφίμων, την συγκέντρωση της γης σε νέους τσιφλικάδες-αγρότες επιχειρηματίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της καταστροφικής σχέσης υποτέλειας, εξάρτησης και εκμετάλλευσης που έχει η χώρα με την Ε.Ε. είναι η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, το οποίο όλοι οι υποστηρικτές του μνημονίου διατείνονται πως θα φέρει την ανάπτυξη και την ευημερία.

Το «Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης» ή «ΣΕΣ», όπως θα  λέγεται το πρόγραμμα το οποίο θα διαδεχτεί το ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020,  μπορεί να φτάσει σε ένα ποσό της τάξης των 14 δις € για αυτή την επταετία, δηλαδή μπορεί να φτάσει τα 2 δις € τον χρόνο, μέσα από πολύ σκληρές προϋποθέσεις. Στο νέο ΕΣΠΑ υπάρχει ο όρος ”αιρεσιμότητα”. Δηλαδή τα λεφτά αυτά, λένε οι ευρωπαίοι δήθεν εταίροι μας, θα μας τα δώσουν αν κάνουμε αυτό που μας λένε εκείνοι, με συγκεκριμένο τρόπο, που θα αξιολογήσουν εκείνοι με τα δικά τους κριτήρια.

Είναι μεγάλο ή μικρό το ποσό αυτό; Κατ’ αρχήν τα χρήματα του ΕΣΠΑ που έρχονται από την ΕΕ, δεν μας χαρίζονται, αντίθετα έχουν συλλεχθεί από φορολογούμενους εργαζόμενους, μεταξύ των οποίων και εμάς τους ίδιους. Ας τα συγκρίνουμε με τα χρήματα που πάνε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα τσεπώσουν οι τράπεζές της.

Στα επόμενα 7 χρόνια θα πληρώσουμε  για  τους τόκους και τα χρεολύσια των τοκογλυφικών τους δανείων συνολικά 120,1 δις, που σημαίνει 17,1 δις € τον χρόνο. Δηλαδή για κάθε 1 ευρώ που παίρνουμε από την Ε.Ε.,  θα δίνουμε  8,5 ευρώ πίσω.

Αυτό είναι το μέγεθος της κοροϊδίας της ΕΕ και των ντόπιων συνεργατών της προς τον ελληνικό λαό.

Την ίδια στιγμή, για να μπορούμε να συγκρίνουμε αυτά τα ποσά: (Πηγή περιοδικό Unfollow)

– η κυβέρνηση του Καραμανλή έδωσε στις τράπεζες 28 δις ευρώ την περίοδο 2008-2009,

– η κυβέρνηση του Παπανδρέου έδωσε στις τράπεζες 110 δις ευρώ την περίοδο 2010-2011,

– η κυβέρνηση του Παπαδήμου έδωσε στις τράπεζες 48 δις ευρώ την περίοδο 2011-2012,

– και η κυβέρνηση του Σαμαρά έδωσε στις τράπεζες 25,5 δις ευρώ την περίοδο 2012-2013.

Συνολικά δηλαδή, κατά την περίοδο 2008-2013 δόθηκαν στις τράπεζες από το ελληνικό κράτος 211,5 δις ευρώ.

Στον αντίποδα όλων αυτών των πολιτικών, εμείς λέμε πως υπάρχει άλλος δρόμος. Οι δικές μας βασικές και αλληλένδετες μεταξύ τους προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, είναι:

* Η μονομερής κατάργηση των μνημονίων, της δανειακής σύμβασης και των εφαρμοστικών τους νόμων. Η στάση πληρωμών προς τους τοκογλύφους δανειστές, τη μη αναγνώριση και τη διαγραφή του χρέους.

* Η έξοδος από το ευρώ, ως αναγκαίο, αφετηριακό βήμα για μια νομισματική, δημοσιονομική και οικονομική πολιτική που θα υπηρετεί τις εργατικές και λαϊκές ανάγκες.

* Η απειθαρχία στις συνθήκες της ΕΕ, τη ρήξη και την έξοδο από την ΕΕ για την κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Στόχος μας είναι η ισότιμα και αμοιβαία επωφελής συνεργασία των λαών σε διεθνιστική βάση.

* Οι εθνικοποιήσεις όλων των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας χωρίς αποζημίωση, και τη λειτουργία τους με εργατικό-λαϊκό έλεγχο, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων αγαθών (παιδεία, υγεία, ενέργεια, νερό κ.τ.λ.).

* Η υπεράσπιση και αξιοποίηση των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και της δημιουργικότητας του κόσμου της εργασίας για έναν κοινωνικό ανασχεδιασμό της οικονομίας, με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στη λογική του κέρδους και τους κανόνες της ΕΕ.

* Η ριζική αναδιανομή εισοδήματος και πλούτου, υπέρ της εργασίας και σε βάρος του κεφαλαίου, με τη βαριά φορολογία του κεφαλαίου και με προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανεργίας, τις ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, τη ριζική μείωση του χρόνου εργασίας, την προστασία και διεύρυνση των συλλογικών συμβάσεων και τις σταθερές σχέσεις εργασίας, την αποκατάσταση και διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων.

* Η υπεράσπιση, διεύρυνση και ουσιαστικοποίηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού, την απαλλαγή από κάθε είδους επιτροπεία, την προώθηση θεσμών λαϊκής αυτοδιεύθυνσης σε ολόκληρη την κοινωνία, ενάντια στην κυβερνητική – κρατική τρομοκρατία και εργοδοτική δεσποτεία.

Στο βαθμό που η πάλη για την πραγματοποίηση του προγράμματος αυτού γίνει υπόθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, πιστεύουμε πως θα δημιουργηθούν οι υποκειμενικές προϋποθέσεις και οι αναγκαίοι συσχετισμοί ώστε να ανοίξει ο δρόμος για βαθύτερες αλλαγές σε ρήξη με τον καπιταλισμό σε μια σύγχρονη σοσιαλιστική προοπτική.

Πεποίθησή μας είναι – και η πραγματικότητα το αποδεικνύει – πως όποια κυβέρνηση δεν έλθει σε ρήξη με τη λογική της διαχείρισης του συστήματος και της κρίσης του, με την Ευρωζώνη και την ΕΕ, και αποδεχθεί το χρέος, αναγκαστικά θα εφαρμόσει ένα καθεστώς λιτότητας με τη μια ή την άλλη μορφή.

Μια πολιτική ανατροπή τέτοιου μεγέθους, η αποδέσμευση-έξοδος από την καταστροφική – σε όλα τα επίπεδα – συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, είναι προφανές πως μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο ως προϊόν ενός μαχητικού λαϊκού κινήματος αντι-καπιταλιστικής ανατροπής. Τέτοιες ανατροπές δεν γίνονται με την διαδικασία της ανάθεσης της ευθύνης και της υποχρέωσης που έχει ο κάθε πολίτης να είναι πολιτικά ενεργός, προς κάποιους εκλεγμένους αντιπροσώπους-βουλευτές. Γίνεται μόνο σε συνθήκες κινήματος.

Παραφράζοντας τον παραγνωρισμένο και παρεξηγημένο Νίκο Πουλαντζα που είχε πει τη δεκαετία του ’70 πως «ο σοσιαλισμός θα είναι δημοκρατικός ή δεν θα είναι σοσιαλισμός», θα έλεγα πως «η έξοδος από την κρίση, προς όφελος του λαού, θα είναι προς σοσιαλιστική κατεύθυνση, ή δεν θα είναι έξοδος»

Θα κλείσω με κάτι που έχει πει ο Ουμπέρτο Έκο:

«Δημοκρατία δεν σημαίνει πως η πλειοψηφία έχει το δίκιο. Σημαίνει πως έχει το δικαίωμα να κυβερνάει.

Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η μειοψηφία έχει άδικο. Σημαίνει πως, ενώ σέβεται την κυβερνητική πλειοψηφία, υψώνει δυνατά τη φωνή της κάθε φορά που νομίζει ότι η πλειοψηφία έχει άδικο (ή ακόμη χειρότερα όταν αντιτίθεται στους νόμους, την ηθική και τις αρχές της δημοκρατίας), και οφείλει να το πράττει δυναμικά, γιατί αυτή είναι η εντολή των πολιτών.

Όταν η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι έχει δίκιο και η μειοψηφία δεν αντιδράει, τότε η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο.»

Advertisements

About ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Περιφερειακή Παράταξη της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s