Η ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής απαιτεί ρήξη και έξοδο από το Ευρώ και την ΕΕ

αγροτική ανασυγκρότηση 02-05-14

Του Κωνσταντίνου Τσιφή, Γεωπόνου

Υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου στη Βοιωτία με την Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα

Τέσσερα χρόνια μνημονίων, αναδιαρθρώσεων και λιτότητας, στο όνομα της τιθάσευσης του δημόσιου χρέους και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, έχουν οδηγήσει πάνω από 1,5 εκατ. ανθρώπους στην ανεργία, 5.000 στην αυτοκτονία, χιλιάδες μαγαζιά σε λουκέτο, τη δημόσια περιουσία στο ξεπούλημα και έχουν μετατρέψει την αγορά εργασίας σε ένα σύγχρονο κάτεργο.

H πολιτική της Κυβέρνησης ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, που έχει επιφέρει συνθήκες κοινωνικής καταστροφής σε όλη την ελληνική κοινωνία, δεν θα μπορούσε παρά να έχει άμεσες συνέπειες και στην αγροτική παραγωγή και στον πρωτογενή τομέα. Η εφαρμογή των μνημονίων (ειδικά το μνημόνιο 3 για τους αγρότες), αλλά και η αντιδραστική αναθεώρηση της Κοινής Αγροτική Πολιτικής, είναι η συνταγή που τα αστικά μπλοκ εξουσίας επιβάλουν για το ξεπέρασμα της κρίσης. Μια συνταγή που συμπιέζει οικονομικά ακόμα παραπάνω τα φτωχομεσαία και λαϊκά στρώματα της υπαίθρου (δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, φορολόγηση κτλ).

Τα τελευταία 30 χρόνια η Ελλάδα ακολουθώντας τις οδηγίες της ΕΕ μέσα από την ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) κατάφερε να μετατραπεί από χώρα με θετικό εμπορικό ισοζύγιο σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα, σε μια χώρα που για να μπορεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες της εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις εισαγωγές. Κι αυτό με παράλληλη μεγάλη πτώση της αγροτικής οικονομίας ως ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας το οποίο έχει φτάσει να είναι στο 2,5%. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1980 η Ελλάδα είχε πλεόνασμα 3,3 δις δραχμές στο γεωργικό ισοζύγιο, αλλά το 1981, πρώτη χρονιά της ένταξης στην τότε ΕΟΚ, παρουσιάστηκε έλλειμμα ύψους 290 εκατ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, η εικόνα καταγράφεται πλέον δραματική: το έλλειμμα του γεωργικού ισοζυγίου το 2008 έφτασε στα 3 δις ευρώ που σημαίνει αύξησή του κατά 934% σε σχέση με το 1981. Αντίστοιχα η αυτάρκεια της χώρας σε βασικά είδη διατροφής όπως το κρέας, τα όσπρια και τα δημητριακά έχει αυξηθεί δραματικά, καταγράφοντας το βάθεμα της διατροφικής μας εξάρτησης, κυρίως προς τις χώρες της ΕΕ.

Η πλήρης υιοθέτηση και στήριξη των κυβερνήσεων στις πολιτικές της ΕΕ οδήγησε στην υλοποίηση της ΚΑΠ (το 2014 θα αναθεωρηθεί η ΚΑΠ με χειρότερες συνέπειες για την μικρομεσαία αγροτιά η οποία οδηγείται στον αφανισμό) με βασικούς άξονες:

α) Την αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή,

β) τη σταδιακή περικοπή των επιδοτήσεων μέσω της ενιαίας ενίσχυσης οι οποίες πρόκειται να μειωθούν ακόμα περισσότερο με την αναδιάρθρωση της ΚΑΠ από το 2014,

γ) με τη μετακύλιση μεγάλου μέρους του κόστους που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, την ευζωία των ζώων και τη δημόσια υγεία στον ίδιο τον αγρότη με την εφαρμογή των απαιτήσεων της πολλαπλής συμμόρφωσης.

Συνέπειες της υιοθέτησης αυτής της πολιτικής ήταν η όξυνση της κοινωνικής-ταξικής πόλωσης στον αγροτικό τομέα, που εκφράζεται απ’ τη μια με τη συγκέντρωση της γης και του ζωικού κεφαλαίου με άμεσο και έμμεσο τρόπο (ενοικίαση) σε όλο και λιγότερα χέρια μεγαλοαγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων, ενώ απ’ την άλλη χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες, λόγω αυτής της πολιτικής και σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους παραγωγής (αύξηση της τιμής του πετρελαίου και του ρεύματος, αύξηση των τιμών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, των λιπασμάτων, αύξηση και αλλαγή του τρόπου φορολόγησης από το 2014 κλπ), ωθούνται στην εγκατάλειψη της αγροτοκτηνοτροφικής δραστηριότητας. Η αποσύνδεσης της επιδότησης από την παραγωγή, οδήγησε στην εγκατάληψη την καλλιέργεια του καπνού, βασική καλλιέργεια της περιοχής. Δεν είναι τυχαίο πως το 80% των επιδοτήσεων της ΕΕ μέσω της ΚΑΠ έχει κατανεμηθεί στο 20% των παραγωγών, συντείνοντας στην απαξίωση του μικρομεσαίου κλήρου. Παράλληλα το ξεπούλημα της Αγροτικής, βάζει σε άμεσο κίνδυνο την υποθηκευμένη αγροτική περιουσία.

Η πολιτική αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Για εμάς, την Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα, η απάντηση για την ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής δεν δίνεται μέσα από μεσοβέζικες λύσεις, αλλά απαιτεί ρήξη και ανατροπή με το υπάρχον πολιτικό σύστημα προτάσσοντας την λογική του άλλου δρόμου. Αυτό σημαίνει στη πράξη:

Ανατροπή της φασίζουσας κυβέρνησης και της ΚΑΠ της ΕΕ. Διαγραφή του τοκογλυφικού χρέους που ο λαός μας το έχει πληρώσει πολλάκις. Κατάργηση μνημονίων, δανειακών συμβάσεων και όλων των εφαρμοστικών νόμων. Κρατικοποίηση των τραπεζών και όλων των μεγάλων παραγωγικών μονάδων και επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας για την οικονομία της χώρας. Έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ζώνη του Ευρώ.

Θέσπιση μιας πολιτικής κατεύθυνσης παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, η οποία δεν θα υποτάσσεται στις επιταγές της ΕΕ και της νέας ΚΑΠ και που θα έχει σαν βασικό πυλώνα της, την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και την ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής υπό το φόντο των αναγκών του λαού και όχι των κερδών του κεφαλαίου, σαν  μόνη λύση για την διέξοδο του τέλματος στο οποίο έχει πέσει η φτωχομεσαία αγροτιά. Μια αγροτική παραγωγή δομημένη σε συνεταιρισμούς βάσης και όχι συνεταιρισμούς όπως τους γνωρίσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες, ¨κομματικά παραμάγαζα¨, με τον πλούτο και την εξουσία στα χέρια των άμεσων παραγώγων-μελών τους.

Να κάνουμε την οργή και την αγανάκτηση, δράση αντίστασης και ανατροπής!

Advertisements

About ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Περιφερειακή Παράταξη της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s