Επίκαιρες επερωτήσεις στην 12η συνεδρίαση του ΠΣ στις 25 Νοεμβρίου 2014

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014

1η Επίκαιρη Ερώτηση προς τον κ. Περιφερειάρχη

ΘΕΜΑ: Πραγματοποίηση παμφθιωτικού συλλαλητηρίου ενάντια στην κατασκευή νέων σταθμών διοδίων στην ανατολική Φθιώτιδα.

Η κατασκευή των τριών νέων σταθμών διοδίων στην ανατολική Φθιώτιδα συνεχίζεται. Συγκεκριμένα, έχουν ήδη κατασκευαστεί ένας διπλός πλευρικός σταθμός διοδίων στην Αγία Μαρίνα Στυλίδας, ενώ κατασκευάζονται ένας μετωπικός σταθμός διοδίων στην Αγία Παρασκευή, και ένας διπλός πλευρικός σταθμός στο ύψος του Καραβόμυλου.

Αυτοί οι τρεις σταθμοί έρχονται να προστεθούν στους έξι (6) σταθμούς διοδίων που ήδη λειτουργούν στο Νομό Φθιώτιδας, μετωπικός στην Τραγάνα, πλευρικός στο Μώλο, μετωπικός στην Αγία Τριάδα, πλευρικός στις Θερμοπύλες, μετωπικός στην Πελασγία και πλευρικός στην έξοδο προς Βαθύκοιλο-Γλύφα. Η λειτουργία αυτών των σταθμών στραγγαλίζεί τις τοπικές κοινωνίες και αφαιμάζει οικονομικά τις λαϊκές οικογένειες που χρησιμοποιούν τους αυτοκινητόδρομους, ενώ έχει οδηγήσει στην ντε φάκτο ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δρόμων.

Η συνάντηση των αυτοδιοκητικών της Φθιώτιδας πριν από δύο εβδομάδες με τον αδίστακτο μνημονιακό υπουργό Χρυσοχοϊδή για το θέμα των διοδίων, διέλυσε όποιες αυταπάτες είχαν κάποιοι για τις προθέσεις της μνημονιακής κυβέρνησης. Εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλο-εργολάβων και ο λαός στην εξαθλίωση.

Η λειτουργία όλων αυτών των σταθμών διοδίων στη Φθιώτιδα αλλά και σε όλη τη χώρα υποχρεώνει τους κατοίκους αυτών των περιοχών αλλά και την πλειοψηφία των διερχόμενων οδηγών, να χρησιμοποιούν την παλαιά Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, η οποία δεν έχει διόδια αλλά διέρχεται μέσα από τις κωμοπόλεις και τα χωριά της Φθιώτιδας. Η χρήση των δρόμων αυτών που έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί προπολεμικά, έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή πολλών ανθρώπων σε τροχαία δυστυχήματα και όσο τα διόδια αυξάνονται, τόσο η κίνηση στους δρόμους αυτούς θα μεγαλώνει και θα στοιχίζει τη ζωή σε ακόμα περισσότερους συνανθρώπους μας.

Το παμφθιωτικό Συλλαλητήριο της Δευτέρας 29 Σεπτεμβρίου ενάντια στα διόδια, ήταν μια καλή αρχή. Πρέπει όμως να έχει συνέχεια, αν θέλουμε να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα. Διότι κανένας αγώνας δεν κερδήθηκε με μια στιγμιαία αγωνιστική παρουσία. Χρειάζεται τη σταθερή και συνειδητή παρουσία του λαού στους δρόμους και στις λαϊκές κινητοποιήσεις. Γι’ αυτό σας καλούμε να συμμετάσχετε σε νέα κινητοποίηση ενάντια στα διόδια, την Κυριακή 30 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι, αυτή τη φορά στο σημείο όπου έχουν κατασκευαστεί τα νέα πλευρικά διόδια της Αγίας Μαρίνας.

Πάγια θέση της Αριστερής Παρέμβασης είναι πως οι κατάπτυστες συμβάσεις παραχώρησης με τις οποίες κατασκευάζονται οι αυτοκινητόδρομοι, είναι ένα ακόμα κεφάλαιο στην επίθεση της ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας ενάντια στον ελληνικό λαό, είναι ένα ακόμα κεφάλαιο του καπιταλιστικού μνημονίου της συγκυβέρνησης, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. Πάγια θέση μας είναι η απόδοση των δημόσιων αυτοκινητοδρόμων στο λαό και η ακύρωση των αποικιοκρατικών συμβάσεων παραχώρησης που ψήφισαν το 2007 στη βουλή οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, και αναθεώρησε προς το χειρότερο η μνημονιακή συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου το 2013, με τη ψήφο και των κυβερνητικών βουλευτών του Νομού μας. Τους  αυτοκινητόδρομους αυτούς τους έχει πληρώσει ο λαός με το υστέρημά του εδώ και δεκαετίες μέσω της έμμεσης και άμεσης φορολογίας, μέσω των τελών κυκλοφορίας και του δυσβάσταχτου φόρου στο πετρέλαιο. Γι’ αυτό και οι αυτοκινητόδρομοι είναι δημόσιοι και ανήκουν στο λαό.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης:

 1. Θα συμμετέχετε στην κινητοποίηση ενάντια στα διόδια την Κυριακή 30 Νοεμβρίου;

2. Τι ενέργειες προτίθεστε να κάνετε για να αποτρέψετε τη λειτουργία και των νέων σταθμών διοδίων που κατασκευάζονται στην ανατολική Φθιώτιδα, στην Αγία Παρασκευή, στην Αγία Μαρίνα και στον Καραβόμυλο;

Για την Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος

Βασίλης Ζούμπος

—————————————————————————————————————————–

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014

2η Επίκαιρη Ερώτηση προς τον κ. Περιφερειάρχη

ΘΕΜΑ: Δημιουργία ΧΥΤΑ-Υ στο Τρίλοφο της δυτικής Φθιώτιδας, στη θέση Μάγδαρα

Η θέση Μάγδαρα βρίσκεται λιγότερο από 500 μέτρα στο χωριό Τρίλοφο, τόσο που η δυνατότητα κατοίκησης μετά τη δημιουργία ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ θα καταστεί αδύνατη. Η θέση αυτή είναι επίσης πολύ κοντά στη Γραμμένη και στα άλλα χωριά της περιοχής. Οι επιπτώσεις για την υγεία των κατοίκων της περιοχής θα είναι καταστροφικές.

Η πηγή από την οποία υδρεύεται το χωριό απέχει 200 μόνο μέτρα από την συγκεκριμένη θέση και κάποια σημεία του χώρου βρίσκονται ψηλότερα της πηγής. Μέσα από το χώρο διέρχονται επίσης ρέματα που θα μολυνθούν και θα μολύνουν τις χαμηλότερες περιοχές, εάν λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ-Υ. Οι κλίσεις της πλαγιάς στην οποία απλώνεται ο χώρος είναι από 20% ως 50% και σε περίπτωση μεγάλων βροχοπτώσεων θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα. Η περιοχή δεν βρίσκεται μεν μέσα στην περιοχή natura  αλλά είναι πολύ κοντά σε αυτή. Ο Σπερχειός βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων και αν υπάρξουν κατολισθήσεις, φυσικές καταστροφές, κακοτεχνίες ή ανθρώπινα λάθη, τότε θα υπάρξει διαρροή αποβλήτων και αυτά θα καταλήξουν στο Σπερχειό και θα μολύνουν όλο τον κάμπο και τον Μαλιακό κόλπο.

Επίσης, πολύ κοντά βρίσκεται η ήδη αναπτυγμένη τουριστικά περιοχή των ιαματικών πηγών Πλατυστόμου και ακόμη πιο κοντά είναι οι ιαματικές πηγές Αρχανίου που δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμη αλλά η χωροθέτηση ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στην περιοχή θα ακυρώσει τις όποιες δυνατότητες αξιοποίησης.

 Εμείς από την Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα είμαστε υπέρ της ολοκληρωμένης αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και σε όλη τη χώρα, υπέρ της ελαχιστοποίησης των απορριμμάτων που παράγουμε και των προγραμμάτων ανακύκλωσης, και υπέρ της εξάντλησης όλων των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας για την μέγιστη ανάκτηση χρήσιμων υλικών, μέσω ενός δημόσιου φορέα που θα διαχειρίζεται τα απορρίμματα με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας, και όχι τα κέρδη των ιδιωτών.

 Δεδομένων όλων των παραπάνω, ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης:

 Τι ενέργειες προτίθεστε να κάνετε για να αποτρέψετε τη δημιουργία των ούτως ή άλλως παρωχημένων περιβαλλοντικά ΧΥΤΑ-Υ στη θέση Μάγδαρα του Τρίλοφου Φθιώτιδας αλλά και σε όποια άλλη θέση θα δημιουργούνται περιβαλλοντικά προβλήματα;

 Για την Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος

Βασίλης Ζούμπος

———————————————————————————————————————————

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014

3η Επίκαιρη Ερώτηση προς τον κ. Περιφερειάρχη

ΘΕΜΑ: Απλήρωτοι εργαζόμενοι και πορεία υλοποίησης του έργου ΕΣΠΑ «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΕΙΧΩΝ ΚΑΣΤΡΟΥ ΛΑΜΙΑΣ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Ν.Α. ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ της ΝΟΤΙΑΣ ΠΥΛΗΣ ΤΟΥ», που υλοποιείτε από τον Δήμο Λαμιέων.

 Ο Δήμος Λαμίας υλοποιεί το έργο «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΕΙΧΩΝ ΚΑΣΤΡΟΥ ΛΑΜΙΑΣ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Ν.Α. ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ της ΝΟΤΙΑΣ ΠΥΛΗΣ ΤΟΥ». Η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε στις 26 Ιουλίου 2014. Οι επτά (7) εργαζόμενοι του 2ου υποέργου που έχει τίτλο: «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ» είναι απλήρωτοι από την αρχή του έργου. Έξι (6) δε εξ’ αυτών έχουν προχωρήσει από τα τέλη Οκτωβρίου σε επίσχεση εργασίας.

Η συντήρηση του Κάστρου της Λαμίας είναι ένα έργο την πραγματοποίηση του οποίου περίμενε πολλά χρόνια η πόλη, ώστε να αναδειχθεί το σπουδαιότερο σωζόμενο αρχαίο μνημείο εντός της πόλης της Λαμίας.

Δεδομένου ότι την χρηματοδότηση των έργων ΕΣΠΑ τη διαχειρίζεται η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ότι είχαμε κάνει την ίδια ερώτηση στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο της 3ης Νοεμβρίου,

 Ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης:

Τι εξελίξεις υπάρχουν στο συγκεκριμένο θέμα και τι προτίθεστε να κάνετε για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους, να ξαναρχίσει η υλοποίηση του έργου και να μην υπάρχουν ξανά καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζομένων, στο έργο αυτό;

Για την Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος

Βασίλης Ζούμπος

———————————————————————————————————————————

Advertisements

About ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Περιφερειακή Παράταξη της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s