Τοποθέτηση για τον Προϋπολογισμό του 2015 στη συνεδρίαση του ΠΣ της 25ης Νοεμβρίου 2014

EE γεράκι

O προϋπολογισμός του 2015 που κατατέθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο για έγκριση είναι ένας μνημονιακός προϋπολογισμός. Είναι ένας προϋπολογισμός πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις απαιτήσεις της Τρόικας, της ΕΕ, του ΔΝΤ, των δανειστών και της ντόπιας ολιγαρχίας, που έχουν στόχο να συνθλίψουν τον κόσμο της εργασίας και όλο το λαό.

Ο προϋπολογισμός περικόπτει χωρίς δισταγμό τις δαπάνες για την εκπαίδευση και την υγεία και είναι ξεκάθαρο πως αποτελεί συνέχιση και επέκταση της μνημονιακής πολιτικής της συγκυβέρνησης της καταστροφής, μιας και συντάχθηκε, καθ΄ υπαγόρευση του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας», σε σύμπλευση με το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής». Είναι ένας προϋπολογισμός κομμένος και ραμμένος στις απαιτήσεις της ΕΕ και προσαρμοσμένος στην προσπάθεια βίαιης μεταφοράς του κοινωνικού πλούτου στα χέρια του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. ο προϋπολογισμός αυτός θέλει να μάθει το λαό να ζει μέσα στη μιζέρια, τη φτώχεια, την εξαθλίωση και την ανεργία των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων.

Στην πράξη η έγκριση του προϋπολογισμού συνιστά ταυτόχρονα υποταγή και αποδοχή της πιο βάρβαρης πολιτικής, μετατρέποντας τους περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφίας που τελικά θα τον υπερψηφίσουν σε συνενόχους στο διαρκές έγκλημα εναντίον του λαού μας.

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που ενδιαφέρει τόσο την περιφερειακή, αρχή όσο και την μνημονιακή συγκυβέρνηση, δεν είναι οι κοινωνικές ανάγκες, αλλά η κατάρτιση ισοσκελισμένων και πλεονασματικών προϋπολογισμών στα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας, γεγονός που επιβεβαιώνεται και με την ΚΥΑ 29531 που εστάλλει σε περιφέρειες και δήμους από τις 25 Ιουλίου του 2014. Τελικός σκοπός δεν είναι άλλος από την υποταγή της ζωής της εργαζόμενης πλειοψηφίας στις ανάγκες εξυπηρέτησης του τοκογλυφικού και παράνομου δημόσιου χρέους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Αριστερή Παρέμβαση, καταψηφίζει τον προϋπολογισμό προκειμένου να επιστραφεί ο κοινωνικός εκβιασμός που επιχειρεί να επιβάλει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Καταψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό που δεν συντάχθηκε με τα μάτια στραμμένα στην κοινωνία, αλλά με εντολές του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας» και κριτήριο τους τοκογλύφους των τραπεζών και την εξυπηρέτηση μικρών και μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Για εμάς, ή θα συγκρουστείς με το ασφυκτικό πλαίσιο κυβέρνησης-ΕΕ-εργοδοσίας, ή θα γίνεις χειροκροτητής και γρανάζι της κοινωνικής εξαθλίωσης.

Οι εκβιασμοί και η τρομολαγνεία για το τι θα γίνει αν δεν ακολουθηθούν κατά γράμμα οι επιταγές της Τρόικας και των δανειστών είναι γνωστοί. Τα τελευταία χρόνια τους έχουμε ακούσει πολλές φορές από τους εκφραστές της αστικής πολιτικής. «Ευρώ ή χάος», «μνημόνια ή χρεοκοπία», «αποπληρωμή του χρέους ή δε θα έχουμε μισθούς και συντάξεις» και αλλά πολλά. Τα αποτελέσματα είναι ορατά πλέον στον καθένα, με τις στρατιές ανέργων, με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας να βασιλεύουν, με την ουσιαστική κατάργηση της δημόσιας υγείας και όλων των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, ταυτόχρονα με την εκτίναξη του χρέους και τη δημιουργία μιας ολόκληρης γενιάς που καλείται να ζήσει μέσα στην εξαθλίωση ενός αέναου μνημονίου.

Η Αριστερή Παρέμβαση παλεύει μαζί με το λαό για:

– Προϋπολογισμό για την εξυπηρέτηση των αναγκών των εργαζομένων και του λαού, της νεολαίας και των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών και όχι σύμφωνα με τις επιταγές του κεφαλαίου, των τραπεζών, των τοκογλύφων δανειστών, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.

– Επαναφορά του ύψους της χρηματοδότησης των ΚΑΠ που έχουν περικοπεί. Άμεση απόδοση από το κράτος στους ΟΤΑ των χρωστούμενων πόρων.

– Κατάργηση του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας», ανατροπή του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής».

– Καμιά μείωση των κοινωνικών υπηρεσιών. Καμιά υποβάθμιση των σχολείων και των δημόσιων υπηρεσιών. Καμιά υποταγή στις ορέξεις αρπαχτικών τύπου Φούχτελ. Όχι στο Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ., όχι στο ξεπούλημα δημόσιας γης.

– Λεφτά για τις κοινωνικές δαπάνες, για μισθούς και συντάξεις και τις λαϊκές ανάγκες σε παιδεία, υγεία, πρόνοια, υποδομές, πολιτισμό και αθλητισμό. – Να διαγραφεί το χρέος της κεντρικής Κυβέρνησης των Δήμων και των Περιφερειών.

– Να πληρώσουν οι τράπεζες και το κεφάλαιο την κρίση και όχι ο λαός.

– Η εθνικοποίηση των τραπεζών κάτω από εργατικό έλεγχο είναι ο μόνος δρόμος για να επιβάλουμε ότι θα δοθούν λεφτά για να γυρίσουν πίσω όλοι οι απολυμένοι, με συλλογικές συμβάσεις, με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις.

Η τελική καταψήφιση του προϋπολογισμού από την Αριστερή Παρέμβαση επιχειρεί να αναδείξει για μια ακόμη φορά, πως ο μόνος δρόμος για να ανασάνει η εργαζόμενη πλειοψηφία είναι η ανατροπή του ασφυκτικού πλαισίου αποπληρωμής του χρέους, η μονομερής διαγραφή του, και η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής της συγκυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Εμείς δεν προσδοκάμε ούτε επιδιώκουμε την «ανάπτυξη» του καπιταλιστικού κέρδους, αλλά την ανάπτυξη κοινών αγώνων ρήξης και ανατροπής με στόχο την εργατική – λαϊκή δημοκρατία και την κοινωνική απελευθέρωση. Δεν επιδιώκουμε το καπιταλιστικά εφικτό, αλλά παλεύουμε για το κοινωνικά αναγκαίο.

Εμείς καταψηφίζουμε αυτό τον προϋπολογισμό και καλούμε σε συμμετοχή στην Γενική Απεργία στις 27 Νοέμβρη μαζί με τα συνδικάτα.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Advertisements

About ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Περιφερειακή Παράταξη της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s