ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ 2ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

16 Φεβρουαρίου 2015, Χαλκίδα

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2015

1η Επίκαιρη Ερώτηση για τις καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

 Για μια ακόμα φορά η δυτική και κεντρική Φθιώτιδα βίωσε ανείπωτες καταστροφές από την υπερχείλιση του Σπερχειού ποταμού. Η σιδηροδρομική γραμμή διακόπηκε, καλλιέργειες χιλιάδων στρεμμάτων υπέστησαν μεγάλες καταστροφές, κτηνοτροφικές μονάδες καταστράφηκαν, μία τουλάχιστον γέφυρα του Σπερχειού, αυτή στον οικισμό Περιβόλι Φθιώτιδας έπεσε, η κυκλοφορία σε ένα μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου διακόπηκε για μέρες, ενώ εμπορικά καταστήματα υπέστησαν καταστροφές, σπίτια εκκενώθηκαν και άλλα έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για μέρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι το νερό του ποταμού έφτασε μέχρι το νότιο άκρο της Λαμίας και «ακούμπησε» την περίφραξη του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και βαρύνουν όλες τις Νομαρχιακές και Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις των προηγούμενων δεκαετιών, που πρόσκεινταν πολιτικά είτε στη ΝΔ είτε στο ΠΑΣΟΚ και κατά την συνήθη τακτική τους πραγματοποιούσαν έργα βιτρίνας, δημοπρατούσαν την εκπόνηση μελετών που εξυπηρετούσαν ημετέρους και μοίραζαν πολιτικό χρήμα, ενώ την ίδια στιγμή σημαντικά έργα-παρεμβάσεις όπως αυτό των αντιπλημμυρικών έργων του ποταμού Σπερχειού αναβάλλονταν στο διηνεκές. Επιπροσθέτως, τα αντιπλυμμηρικά έργα δεν μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι όπως μας έλεγαν τόσα χρόνια, δεν ήταν επιλέξιμες δαπάνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν εκπονηθεί δεκάδες μελέτες για τη διευθέτηση της κοίτης του Σπερχειού και τον σχεδιασμό των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων κατά μήκος του ποταμού, χωρίς όμως καμία από αυτές να έχει υλοποιηθεί.

Οι πλημμύρες συμβαίνουν κυρίως λόγω:

– Της ανυπαρξίας έργων ορεινής υδρονομίας,

– Της ανάσχεσης της ροής του νερού από το φράγμα της γερμανικής τάφρου που βρίσκεται μεταξύ του οικισμού του Κόμματος και του αυτοκινητόδρομου της ΠΑΘΕ,

– Της εξαιρετικά στενής κοίτης του Σπερχειού σε διάφορα σημεία κατά μήκος της κοιλάδας του Σπερχειού (αλλά και των παραπόταμών του όπως η Βίστριζα, κ.α.) και κυρίως στα κρίσιμα πέντε περίπου χιλιόμετρα της κοίτης του Σπερχειού, από το ύψος των Μεξιατών μέχρι το ύψος του Κόμματος.

– Επιπροσθέτως, τα τρία μεγάλα τεχνικά έργα που κατασκευάζονται εδώ και χρόνια στα νότια και ανατολικά της Λαμίας, ο αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ, ο αυτοκινητόδρομος Ε65 και η νέα σιδηροδρομική γραμμή, έχουν εντείνει το πρόβλημα. Κατά την υπερχείλιση του ποταμού, το νερό εγκλωβίζεται από τα αναχώματα των έργων αυτών σε ένα μόνο τμήμα της πεδιάδας, και έτσι η στάθμη του νερού στην πεδιάδα είναι πολύ μεγαλύτερη και κατ’ επέκταση και οι καταστροφές πολύ μεγαλύτερες.

Την ίδια στιγμή, μεγάλες είναι και οι καταστροφές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, όπου σημειώθηκαν εκτεταμένες κατολισθήσεις σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου και σε ορεινούς οικισμούς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις κινδύνεψαν και ανθρώπινες ζωές.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

  1. Τι ενέργειες γίνονται από την Περιφέρεια για την καταβολή των αποζημιώσεων των πληγέντων;
  2. Ποια είναι τα αντιπλυμμηρικά έργα που προτίθεστε να προγραμματίσεται για την κοιλάδα του Σπερχειού ώστε να σταματήσουμε να είμαστε κάθε λίγα χρόνια θεατές στο ίδιο καταστροφικό έργο.
  3. Ποιες ενέργειες προτίθεστε να κάνετε για να αποκατασταθούν οι καταστροφές που υπέστησαν οι υποδομές της Ευρυτανίας, οι οποίες εκτός των έντονων καιρικών φαινομένων είναι και φυσικό επακόλουθο της χρόνιας εγκατάλειψης και του σταδιακού μαρασμού του Νομού.

 Για την Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα

   Ο Περιφερειακός Σύμβουλος

                        Βασίλης Ζούμπος

 

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2015

2η Επίκαιρη Ερώτηση για απλήρωτους εργαζόμενους στις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες Α.Ε.

Οι εργαζόμενοι στις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες Α.Ε. που βρίσκονται στη Λάρυμνα Φθιώτιδας έχουν προβεί το προηγούμενο διάστημα σε απεργιακές κινητοποιήσεις  λόγω της μη καταβολής δεδουλευμένων μηνών και λόγω των απαράδεκτων  και καταχρηστικών απολύσεων που έκανε η εταιρία το προηγούμενο διάστημα σε πρωτοπόρους εργαζόμενους αγωνιστές.

Δεδομένου ότι η Περιφέρεια μισθώνει – παραχωρεί στην εταιρεία τη θαλάσσια έκταση στην οποία λειτουργούν οι ιχθυοκαλλιέργειες,

Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

  1. Τι προτίθεται να κάνει για να σταματήσει η εκμετάλλευση των εργαζομένων της εν λόγω εταιρείας, να τους αποδοθούν τα δεδουλευμένα τους και να ανακληθούν οι απόλύσεις, ώστε να δοθεί με αυτόν τον τρόπο ένα μήνυμα σε επίδοξους καταπατητές των εργασιακών δικαιωμάτων, ότι εταιρείες οι οποίες με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο αδειοδοτούνται μεταξύ άλλων και από την Περιφέρεια θα την έχουν απέναντί τους.

 Για την Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα

   Ο Περιφερειακός Σύμβουλος

                 Βασίλης Ζούμπος

Advertisements

About ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Περιφερειακή Παράταξη της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s