Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Λαμία η παρουσίαση του βιβλίου του Διονύση Ελευθεράτου «ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΤΟ ΧΑΚΙ

_CSC0049

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Ιουνίου στη Λαμία με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Διονύση Ελευθεράτου «ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΤΟ ΧΑΚΙ: Οικονομικά “θαύματα” και θύματα της Χούντας», που διοργάνωσε η Περιφερειακή Παράταξη Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα και οι Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ.

Το βιβλίο προλόγισε η φιλόλογος Βάσω Καψάλη και ο περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας Βασίλης Ζούμπος, ενώ έπειτα ακολούθησε η τοποθέτηση του συγγραφέα Διονύση Ελευθεράτου και πολλές τοποθετήσεις και ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους.

Οι ομιλητές υποστήριξαν ότι στην εποχή των μνημονίων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, χρησιμοποιείτε συχνά για να δικαιολογήσει την ισοπεδωτική ακροδεξιά απαξίωση όλου του πολιτικού φάσματος και των «πολιτικών» στο σύνολό τους, το εξωφρενικό μύθευμα, ότι δήθεν οι δικτάτορες της Χούντας άσκησαν τουλάχιστον χρηστή διοίκηση στα οικονομικά και πάταξαν τη διαφθορά στη δημόσια διοίκηση. Αυτή η ακρο-δεξιά ανακατασκευή-αναθεώρηση της ιστορίας, διακινείται δυστυχώς πολλές φορές όχι μόνο απ’ τους νοσταλγούς της «εθνοσωτηρίου» , αλλά και από το πολιτικό κέντρο.

Το βιβλίο του Διονύση Ελευθεράτου , βάζει τέρμα σε αυτά τα ιστορικά ψέματα και αποδεικνύει πως η επταετία δεν ήταν μόνο μια περίοδος τυραννίας και αυταρχισμού, αλλά και μια περίοδος με τεράστια οικονομική κακοδιαχείριση, σκάνδαλα, συνδιαλλαγή και διαφθορά με εφοπλιστές, βιομήχανους και μεγαλοεργολάβους τεχνικών έργων . Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις εξωφρενικές συμβάσεις και τα νομοθετήματα της χούντας στα εργασιακά ζητήματα, που θαρρείς πως αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης της εργασιακής “τάξης πραγμάτων” την οποία γνώρισε – δεκαετίες αργότερα – η Ελλάδα των Μνημονίων. Χαρακτηριστικότερο όλων είναι το γεγονός ότι τα επισήμως καταγεγραμμένα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα τετραπλασιάστηκαν στην εφταετία.

_DSC0057

Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός ότι το Δημόσιο Χρέος, για το οποίο και σήμερα γίνεται τόση πολύ κουβέντα, η δικτατορία των συνταγματαρχών το παρέλαβε το 1967 στα 32δις δραχμές και το παρέδωσε το 1974 στα 114δις δραχμές, δηλαδή μέσα σε 7 χρόνια το υπερ-τριπλασίασε. Ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι λίγους μήνες μετά την κατάλυση της Δημοκρατίας από τους χουντικούς, ο Παπαδόπουλος και η «κυβέρνησή» του, νομοθέτησαν τον διπλασιασμό των μισθών τους, ως πρωθυπουργοί και υπουργοί της χώρας. Με τα δύο αυτά παραδείγματα καταρρίπτονται και δύο από τους πιο «δημοφιλείς» ακροδεξιούς μύθους για την περίοδο εκείνη, οι οποίοι θέλουν τους χουντικούς να εφαρμόζουν δήθεν μια χρηστή οικονομική και δημοσιονομική διαχείριση.

_DSC0016

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν επίσης και σε κάποια από τα χαρακτηριστικότερα σκάνδαλα της Χούντας, όπως τα διαβόητα μαύρα κρέατα του Μπαλόπουλου ή τα 406 εκατομμύρια που προορίζονταν για το μεγαλομανιακό «Τάμα του Έθνους» επί των Τουρκοβουνίων και χάθηκαν, ή τα κονδύλια για την «κατασκευή» τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη, που όμως εισάγονταν από την Αυστρία.

Η εκδήλωση έκλεισε με τους ομιλητές να αναφέρονται στους παραλληλισμούς με το σήμερα, όπου με άλλο τρόπο η αστική κοινοβουλευτική Δημοκρατία καταργείτε με πραξικοπηματικό τρόπο, από τα μνημόνια της ΕΕ, του ΔΝΤ και των ντόπιων συνεργατών τους, από την επιβολή ενός εργασιακού μεσαίωνα, από τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, από τη συστημική ανοχή στους χιτλερικούς ναζί της ΧΑ, και από την παράβλεψη/ακύρωσης της λαϊκής εντολής από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, σε εκλογές και δημοψηφίσματα, στην χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Advertisements

About ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Περιφερειακή Παράταξη της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s