Όχι στο ξεπούλημα του αιγιαλού και των παραλιών της χώρας!

AΠ - logo

14/4/2019 

Δελτίο Τύπου

Όχι στο ξεπούλημα του αιγιαλού και των παραλιών της χώρας!

Κατατέθηκε στις 5 Απριλίου στη Βουλή ν/σ του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο τροποποιείται σχεδόν στο σύνολό του το ισχύον καθεστώς του αιγιαλού (Ν. 2971/2001). Το ν/σ εισήχθη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, προκειμένου την ερχόμενη βδομάδα να πάρει το δρόμο για ψήφιση στην Ολομέλεια.

 Είναι απίστευτη η σπουδή που επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ για να περάσει ρυθμίσεις που δεν είχε τολμήσει να τις περάσει ούτε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου το 2014, λόγω της κατακραυγής που υπήρξε και του κινήματος που αναπτύχθηκε τότε για την προστασία των ακτών!

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο:

–        αλλάζει τον ορισμό της ζώνης της παραλίας, αντί για τα 50 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού που ισχύει απαγόρευση οποιασδήποτε δόμησης, σε «30 έως 50 μέτρα»

–  επισπεύδει τις διαδικασίες καθορισμού της οριογραμμής του αιγιαλού σε όλη την επικράτεια της χώρας, αλλά και τις διαδικασίες παραχώρησης εκτάσεων προς «αξιοποίηση για την ανάπτυξη της οικονομίας»

–         επιτρέπει, με υπουργική απόφαση, την αθρόα τακτοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών αυθαίρετων επεμβάσεων στην παράκτια ζώνη 

–          διευκολύνει την εκχώρηση ακτών και όχθων ποταμών για έρευνες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου

–           περιορίζει την πρόσβαση του κοινού στον παράκτιο και παρόχθιο χώρο, μέσω της παραχώρησης για επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Με fast track διαδικασίες, οι παραλίες, ο αιγιαλός και οι παρόχθιες ζώνες αφενός μετατρέπονται σε ένα νέο Eldorado, για κερδοσκοπικές δραστηριότητες σε βάρος του δημόσιου, κοινωφελούς και κοινόχρηστου χαρακτήρα τους που διασφαλίζει την δωρεάν πρόσβαση και χρήση του αιγιαλού και παραλίας, αφετέρου καταφέρουν βαρύ πλήγμα στο περιβάλλον επιβαρύνοντάς το με οικιστικές πυκνώσεις (πόσο γρήγορα ξεχάστηκαν οι υποσχέσεις για γκρέμισμα των αυθαιρέτων στον αιγιαλό μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι).

Πρέπει να σταθούμε εμπόδιο στα σχέδιά τους! Να οργανωθούμε σε ανοικτές επιτροπές δράσης που θα διεκδικούν μέσα από ένα ευρύ μέτωπο αγώνων ένα ανθρώπινο περιβάλλον με ελεύθερους δημόσιους χώρους βάζοντας φρένο στην λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων.

 Κόντρα σε όσους θέλουν να μας μετατρέψουν σε αιώνιους πελάτες του κάθε επιχειρηματία.

Οι παραλίες και οι θάλασσες ανήκουν στο λαό –  Όχι στην εκποίησή τους!

Advertisements

About ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Περιφερειακή Παράταξη της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.